Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Carl Jung: O An8rwpos kai ta Symvola tou 2

Η ανάλυση των ονείρων

Σήμα -> κάτι λιγότερο απ' την ιδέα που αντιπροσωπεύει
Σύμβολο -> ευρύτερο περιεχόμενο απ' αυτό που άμεσα και φανερά εννοεί. Προϊόν φυσικό και αυθόρμητο, υποβάλλει κάτι άγνωστο ακόμα. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί προσχεδιασμένα. Σημαντικότερα είναι τα ομαδικά.

Στα όνειρα, τα σύμβολα εμφανίζονται αυθόρμητα, επειδή το όνειρο είναι γεγονός και όχι επινόηση.
Συχνά, άψυχα + ασυνείδητο = σύμβολα.
π.χ. ρολόι που σταματάει τη στιγμή θανάτου του κυρίου του, ή τότε καθρέφτης σπάει /πίνακας πέφτει.
Σπασίματα πραγμάτων, σε σπίτι όπου ο ένοικος περνά συναισθηματική κρίση.

Θρησκευτικές εικόνες: τόσο παρελθοντικές, ώστε μοιάζουν να προέρχονται από την αρχέγονη δημιουργική φαντασία.


Έχει μεγάλη θεραπευτική σημασία να πιάνουμε το ιδιαίτερο μήνυμα του ονείρου, τη συνεισφορά του ασυνειδήτου στη συνείδηση.
Ανάλυση ονείρων: μια διαλεκτική ανταλλαγή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, παρά μια τεχνική συγκεκριμένη.

Γιουνγκ: "αρνήθηκα να εφαρμόσω την ύπνωση, γιατί η διαδικασία της θεραπείας ήθελα να ξεπηδήσει από την προσωπικότητα του ασθενή και όχι από τις δικές μου υποβολές με αμφίβολο και παροδικό αποτέλεσμα".


Το πρόβλημα των τύπων
Μια συζήτηση αρκεί για να συγχωνευθούν εντελώς δύο προσωπικότητες.
Μπορούμε να αποφανθούμε αντικειμενικά μόνο αν συγκρίνουμε με τους κανόνες του εξεταζομένου.
Είναι σπάνιο να εξασφαλίσουμε μια γενική ομοφωνία απ' τη στιγμή που βγούμε από τo χώρο των ενστίκτων.
Σημαντική είναι η συμφωνία και η διαφωνία. Η ψυχολογία βασίζεται στην ισορροπία των αντιθέσεων, συνεπώς καμια γνώμη δε μπορεί να θεωρηθεί οριστική αν δεν εκτιμήσουμε το αντίθετό της.
Κάποιος μπορεί να είναι εσωστρεφής σε κάτι (ασκητής) και εξωστρεφής σε κάτι άλλο (πολιτικός).

Αν δύο άνθρωποι ανήκουν στον ίδιο τύπο προσωπικότητας, θα μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά για πολύ καιρό. Σύγκρουση θα προκύψει αν δεν ληφθεί υπόψη ο τύπος της προσωπικότητας, ή αν είναι πεπεισμένοι πως ο δικός τους είναι ο μόνος σωστός.

Κάποιοι ζουν σάμπως η κατάστασή τους της στιγμής να ήταν τελεσίδικη, δίχως δυνατότητα εναλλαγής, ή σαν ο κόσμος κι η ψυχή να ήταν πράγματα στατικά, όπου θα έπρεπε να παραμείνουν για 
πάντα.
Μοιάζουν στερημένοι από κάθε φαντασία, και εξαρτιούνται αποκλειστικά από τα αισθητηριακά ερεθίσματα. Η τύχη και το ενδεχόμενο απουσιάζουν απ' τον κόσμο τους, και στο "σήμερά" τους δεν υπάρχει πραγματικό αύριο. Το μέλλον δεν ήταν παρά μια επανάληψη του παρελθόντος.

Αίσθημα: εντεταλμένο, ορθολογικό (συγκίνηση: το κάτι ευχάριστο/δυσάρεστο)
Σκέψη: τι υπάρχει
Διαίσθηση: α-λογική, αυθόρμητη, αθέλητη: από πού προέρχεται, πού τείνει
Αίσθηση: α-λογική εφόσον προέρχεται από από φυσικές και όχι πνευματικές αιτίες: κάτι υπάρχει.
Υπάρχουν επίσης: βούληση, ιδιοσυγκρασία, φαντασία, μνήμη
Για να καταλάβουμε το όνειρο του άλλου, πρέπει να θυσιάζουμε τις δικές μας προτιμήσεις και προκαταλήψεις, με ηθική προσπάθεια. Η αντίσταση του ασθενή σε μια ερμηνεία, δείχνει πως δεν καταλαβαίνει ακόμα, ή ότι η ερμηνεία δεν είναι αρμόζουσα.


Αδελφός αλκοολικός: ενοχλητική, αντισταθμιστική της δυστυχίας αυτής, υπεροψία

Μπορεί να αγνοούμε, ν' απορρίπτουμε και να παραγνωρίσουμε τις θετικές μας πλευρές, και να τις επισκιάζουμε με τις άσχημες.
Τα όνειρα διαθέτουν ένα βασανιστικό τρόπο ν' αποφεύγουν να δίνουν οποιαδήποτε σαφή πληροφορία, ή να παρακάμπτουν το κρίσιμο σημείο.

Όπως στην κούραση, τον πυρετό, το πιοτό, οι εικόνες και οι ιδέες είναι λιγότερο έντονες, ξεκάθαρες, λογικές, συναφείς και βρίσκονται σε πιο ρευστές αναλογίες.
Υπάρχουν επίσης οι διαισθήσεις και οι παρορμήσεις.
Αν το ασυνείδητο περιέχει πράγματα που κανονικά θα έπρεπε να είναι συνειδητά (αλλά απωθήθηκαν), η λειτουργία του παραμορφώνεται και διαταράσσεται.

Αν ξεκινήσουμε δίνοντας στον ασθενή ένα θετικό στοιχείο, θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση στις επικίνδυνες αποκαλύψεις και ανεπάρκειες. Αν πρόκειται για περίπτωση κατωτερότητας, είναι λάθος να τον καταθλίψουμε ακόμα περισσότερο κάνοντάς τον να νιώθει πως είναι μωρός, γελοίος ή ανώμαλος. Αντισταθμιστικά: ηρωϊκά όνειρα.

Κάποιος ασθενής, μάλιστα, χρειάστηκε δέκα χρόνια αργής θεραπείας γιατί ένα σοκ θα τον αποσπούσε από τον αναλυτή του, και αυτό που τον εξουθένωνε θα τον είχε χρεωκοπήσει ηθικά.

Η σχιζοφρένεια, συχνά, παίρνει τη μορφή παραληρήματος μεγαλομανίας.

Αρχέτυπα: περιεχόμενο από το ασυνείδητο του σύγχρονου ανθρώπου, που μοιάζουν με τα παράγωγα του πνεύματος του πρωτόγονου.


Πρέπει να μαθαίνουμε την ιδιαίτερη γλώσσα του κάθε ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου