Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Carl Jung: O An8rwpos kai ta Symvola tou

1. Δοκίμιο για τη Διερεύνηση του Ασυνειδήτου

Η σημασία των ονείρων
Το συνειδητό και το ασυνείδητο δρουν ως δύο διαφορετικές προσωπικότητες.

Μισονεϊσμός: ο φόβος μπροστά σε ό,τι είναι καινούριο και άγνωστο.

Πρωτόγονος άνθρωπος: διέθετε την "ψυχή της ερήμου" (ψυχική ταύτιση με άγριο ζώο ή δέντρο) εκτός από τη δική του. Αυτά είναι αδελφοί του, οπότε αν είναι επικίνδυνοι γενικά δεν του κάνουν κακό, ενώ αν καταστραφούν μερικώς καταστρέφεται και αυτός.
Και εμείς μπορούμε να προσβληθούμε από τον ψυχικό διχασμό, να χάσουμε την προσωπικότητά μας, να γίνουμε παράλογοι και ανίκανοι να θυμόμαστε σημαντικά πράγματα.
Σε πολύ απαιτητικές εργασίες, οι άνθρωποι "διχάζονται" από ένα μέρος του συνειδητού τους πνεύματος για να συγκεντρωθούν καλύτερα σε κάτι, ενώ συγχρόνως τους ερεθίζει κάτι άλλο, εκούσια. Αν συμβεί ακούσια μπορεί να επιφέρει νεύρωση. Ωστόσο αν ελέγχαμε τα πάντα οι σχέσεις θα έχαναν κάθε ζεστασιά, γοητεία, ποικιλία και χρώμα.
opws fainetai edw

Τα νευρωτικά συμπτώματα είναι εκδήλωση ορισμένων αποκομμένων ζωνών της συνείδησής μας, οι οποίες σ' άλλη στιγμή και μ' άλλες συνθήκες μπορούν να ξαναγίνουν συνειδητές, π.χ.:
Σπασμοί στην κατάποση -> "δε μπορώ να καταπιώ αυτή την αφόρητη κατάσταση".
Άσθμα -> η ατμόσφαιρα του σπιτιού είναι αποπνικτική
Παράλυση των ποδιών -> δε μπορεί να περπατήσει, να εξακολουθήσει αυτή τη ζωή
Βγάζει ό,τι τρώει -> δε μπορεί να χωνέψει κάτι που τον δυσαρεστεί
Φρόυντ: "αν βοηθήσουμε τον ονειρευόμενο να σχολιάζει τις εικόνες απ' τα όνειρά του, και να εκφράζει τις σκέψεις που του δημιουργούν, θα
 προδοθεί και θ' αποκαλύψει το ασυνείδητο βάθος απ' τις ανησυχίες που τον βασανίζουν, τόσο μ' αυτό που λέει, όσο και μ' αυτό που αποσιωπά."
Όποια πονηριά κι αν μεταχειριστεί για να συγκαλύψει τη σκέψη, με κάθε φαινομενικά παράλογη και ξένη προς αυτόν λέξη που χρησιμοποιεί, σκοπεύει ολόισια στην καρδιά της ουσίας.

*

Κυνήγι ελαφιού: συμβολική εικόνα της γενετήσιας πράξης.

Ερμαφρόδιτος: αναπαράσταση του anima και του animus του ατόμου.

*

Τα συνηθισμένα συμπλέγματα του ατόμου είναι τα συγκινησιακά σημεία της ψυχής που αντιδρούν γρηγορότερα σ' έναν εξωγενή ερεθισμό.

*

Ο οργανισμός προσπαθεί να αντισταθμίσει την επίδραση μιας ψεύτικης συνείδησης που επιμένει να βεβαιώνει το άτομο πως διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, και αυτό μπορεί να γίνει μέσω του ονείρου.

~~
Το παρελθόν και το μέλλον μέσα στο ασυνείδητο
Όταν ξεχνάμε τι πηγαίναμε να πούμε, η ιδέα αυτή γίνεται προσωρινά ασυνείδητη. Αν ξεχάσουμε ότι ψάχναμε κάτι, το ασυνείδητο θα οδηγήσει τα χέρια μας να πασπατέψουν το τραπέζι.
not consciously seeing
Μια νευρωτική, αν και φαινομενικά πράττει ενσυνείδητα, ακούει χωρίς ν' ακούει, βλέπει δίχως να βλέπει, ξέρει δίχως να ξέρει.

Απώθηση: για γεγονότα ασυμβίβαστα με τον πνευματικό μας κόσμο.

Μερικές σκέψεις χάνουν τη συγκινησιακή τους ενέργεια, και μένουν στο κατώφλι της συνείδησης, δηλαδή δε δέχονται πια το ίδιο ποσοστό συνειδητής προσοχής.
Δημιουργείται θέση στη συνείδηση για άλλες ιδέες, αλλιώς το πνεύμα μας θα μπλοκαριζόταν ανυπόφορα.

Ιδιοφυία: η ικανότητα να πλήττουμε μια πλούσια φλέβα του ασυνειδήτου και να τη μεταπλάθουμε αποτελεσματικά σε επιστήμες.


Η λειτουργία των ονείρων
Οι ιδέες που μας απασχολούν στην καθημερινή ζωή είναι πολύ λιγότερο συγκεκριμένες απ' όσο μας αρέσει να πιστεύουμε, και γίνονται όλο και πιο ασαφείς όταν τις εξετάζουμε από κοντά, γιατί έχουν περάσει στο ασυνείδητο.
Ό,τι συγκρατούμε στο συνειδητό έχει αποκτήσει μια ασυνείδητη χροιά. Το ίδιο συμβαίνει και για τις λέξεις.
Εικόνες που είναι απογυμνωμένες από το ασυνείδητο περιεχόμενό τους στην καθημερινή ζωή, αποκτούν διαφορετικό νόημα και συναισθηματικό υπόβαθρο, όταν εμφανίζονται στο όνειρο.
"Το όνειρο της λογικής γεννά τέρατα": νυχτερίδες και κουκουβάγιες στριφογυρίζουν πάνω από έναν άνθρωπο που ονειρεύεται (Γκόγια)
Συμβολισμός: όταν κάτι εμφανίζεται μέσω μεταφοράς, και όχι άμεσα. Αυτό προέρχεται από τη δυσκολία να συλλάβουμε το συναισθηματικό περιεχόμενο των καταστάσεων. Περιγράφουμε τα πράγματα όσο πιο απλά, χωρίς φαντασία (μη πρωτόγονο), την οποία και απωθούμε στο ασυνείδητο (σήμερα).
Η ψυχική ταύτιση, δηλαδή η <<μυστικιστική μέθεξη>> των ασυνείδητων συνειρμών δίνει στον κόσμο έντονη φαντασιακή όψη.

Έχουμε χάσει τη συνείδηση μας, ώστε δεν την αναγνωρίζουμε όταν την αποκαλύπτουμε στους άλλους.

Όταν κατά τύχη αναδεύονται από το κατώφλι της συνείδησης, τα πράγματα μοίαζουν ως και αφύσικα (π.χ. οράματα, όνειρα, "φωνές"). Ο πρωτόγονος σε αντίστοιχη περίπτωση δε θ΄αναρωτιόταν για την ψυχική του υγεία: θα σκεφτόταν είδωλα, πνεύματα, θεούς.


Νεύρωση: αντί για το (φόβο του) θεού, έχουμε κάποιο είδος φοβίας.

Μάγος με προσωπίδα λέοντος: δεν προσποιείται το λιοντάρι, είναι βέβαιος πως είναι λιοντάρι. Κάτι τέτοιο  μπορεί να επιβιώνει στο ασυνείδητό μας.
(Μηχανικό) τέρας: ίσως ένα σύγχρονο αντίστοιχο των κακών πνευμάτων π.χ. στην τέχνη.

Το αρχέγονο φαινόμενο της έμμονης ιδέας ερμηνεύεται σήμερα πιο επιζήμια για το πνεύμα.

<<Είμαστε τόσο συνηθισμένοι στη φαινομενικά ορθολογική φύση του κόσμου μας, που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι συμβαίνει σε αυτόν κάτι που δεν αρκεί η κοινή λογική για να το εξηγήσει>>.

Ιδέες, μύθοι, τελετουργίες πρωτόγονων ~ εικόνες σύγχρονων ονείρων: "αρχαϊκά κατάλοιπα"(Φρόυντ)
Γιουνκ: δεν αποτελούν νεκρά/ στερημένα σημασίας κατάλοιπα, αλλά αποτελούν γέφυρα ανάμεσα σε ένα φανταχτερό τρόπο σκέψης (στο ασυνείδητο: ένστικτα) και στη συνειδητή έκφραση, απευθυνόμενα απευθείας στα αισθήματα.
Σήμερα έχουμε απογυμνώσει έννοιες από τη συγκινησιακή τους ενέργεια, ώστε δεν μας προκαλούν πια ανδράσεις. Για να αλλάξουμε στάση ή συμπεριφορά αυτές δεν αρκούν, απαιτείται ονειρική γλώσσα, που διαθέτει αξιοπρόσεκτη ψυχική ενέργεια.

Τα όνειρα αποκαθιστούν την ολική ισορροπία του ψυχισμού (δρουν αντισταθμιστικά).


Γι' αυτό εκείνοι που ζουν εκτός πραγματικότητας/ έχουν μεγάλη ιδέα/ κάνουν μεγαλεπήβολα σχέδια άσχετα με τις πραγματικές τους ικανότητες ονειρεύονται ότι πετούν ή ότι πέφτουν. Το όνειρο επανορθώνει τις ατέλειες της προσωπικότητάς τους και τους πρπειδοποιεί για τον κίνδυνο της πορείας τους.

Αν δε λάβουν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις αυτές, μπορεί να προκληθούν αληθινά ατυχήματα.
Ο άνθρωπος μπορεί να τσακιστεί στις σκάλες ή να πέσει θύμα αυτοκ

Οι ιδεολογικές συγκρούσεις γεννούν "δαίμονες" στο σύγχρονο άνθρωπο. π.χ. το φάντασμα ενός δολοφονημένου γκρεμίζει το δολοφόνο του από ένα σύννεφο.
half/enhalf
Τα όνειρα μπορούν να φανερώνουν καταστάσεις πολύ πριν συμβούν.

skaki (?)
Πολλές κρίσεις στη ζωή μας έχουν μακρόχρονη, ασυνείδητη ιστορία. Οδεύουμε σε αυτές βήμα-βήμα, χωρίς να έχουμε επίγνωση του κινδύνου που μεγαλώνει. Εκείνο όμως που ξεφεύγει απ' τη συνείδησή μας, γίνεται συχνά αισθητό από το ασυνείδητο, που μπορεί να μας μεταβιβάσει την πληροφορία μέσω του ονείρου.

Στην πορεία του πολιτισμού, υψώσαμε ένα φράγμα ανάμεσα στη συνείδηση και στα ένστικτα.
Για να προφυλάξουμε τη διανοητική σταθερότητα και τη φυσιολογική υγεία, πρέπει η συνείδηση και το ασυνείδητο να είναι ολότελα ενωμένα, για να εξελίσσονται παράλληλα. Αν διχασούν, δημιουργούνται ψυχολογικές διαταραχές.
Τα όνειρα, ως αγγελιαφόροι,  είναι απαραίτητο να ερμηνευτούν, με μοναδικό τρόπο στον καθένα.

Υπάρχουν άνθρωποι τόσο ανισόρροποι διανοητικά, που είναι πολύ επικίνδυνο να ερμηνεύουμε τα όνειρά τους (παρανοϊκό, α-λογικό ασυνείδητο).

/tragoydi
/whtv
Ίδιο όνειρο από την ηλικία ως τα γεράματα (παλινδρομικό): κατά κανόνα, είναι μια προσπάθεια να επανορθώσουμε ένα ιδιαίτερο κουσούρι απέναντι στη ζωή, ή να ανατρέχουμε σ' ένα τραυματισμό που μας σημάδεψε με κάποια χαρακτηριστική ουλή, ή να προαναγγέλλει κάποιο μελλοντικό γεγονός.

AX MORI EPANALIPSI POSO COOL ISE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου